Čukarica, Banovo brdo Ul. Petra Mećave 33/5 Tel. 011.355.42.88, Mob. 065.355.42.88,

SKLEROZACIJA KAPILARA

sklerozacije ili skleroterapija je procedura uklanjanja srednjih i većih kapilara na nogama, kao i manjih i srednjih proširenih vena ubrizgavanjem različitih vrsta tečnosti ili pene.Vidljivo prošireni kapilari na nogama su oštećeni krvni sudovi koji nemaju funkciju u ishrani kože i potkožnog tkiva pa njihovo uklanjanje ne kompromituje cirkulaciju. Takođe, prošireni kapilari na nogama samo su kozmetički problem, veoma retko mogu davati osećaj pečenja ili bola na koži.

Procedura sklerozacije se sastoji od ubrizgavanja aktivne supstance u krvni sud iglom koja ima manji prečnik od prečnika samog krvnog suda. Tokom intervencije pacijent ne oseća bol a veoma retko ima osećaj peckanja.
 

Nakon ubrizgavanja sklerozantnog sredstva kapilar nestane na nekoliko minuta a onda se razvije blaga upala u ćelijama zida kapilara. Zbog izazvane upale, tretirani kapilari izgledaju značajno lošije nego pre tretmana i to najčešće tokom prvih 7 do 10 dana od procedure.

Posle procedure veoma je važna kompresija tretiranih kapilara, i ona pomaže slepljivanju upaljenog zida krvnog suda. U narednih 4 do 6 nedelja organizam na prirodan način razgrađuje preostale ćelije tretiranih kapilara. Nakon sklerozacije kapilar se više ne pojavljuje na tom mestu.

Individualan je broj tretmana. Nekada je dovoljno uraditi jedan ili dva, a nekada kombinujemo sa radiotalasnim uklanjanjem.

Moguća je pojava pigmentacija na koži na mestu zatvaranja krvnog suda i ona obično traje nekoliko meseci, dok organizam u potpunosti ne razgradi ćelije krvnog suda. Ne postoji mogućnost pojave tromboze kod sklerozacija kapilara, dok se kod sklerozacija vena dešava.

Moguća komplikacija je nastajanje površinske rane na mestu ubrizgavanja substance usled izlaska tečnosti iz krvnog suda u okolno tkivo. To se najčešće dešava kod korišćenja hiperosmolalnih rastvora koje mi ne koristimo.